Lektörsläsning viktigare än du tror

Du vill gärna bli författare som så många andra i dag, men att en lektörsläsning är något som ofta behövs är inget du funderar på just nu. Du tycker att du har en strålande idé till ett manus, som kanske kan bli en bästsäljare direkt. Det du inte tänker på är att ett manus måste skrivas i rätt tempus, grammatiken ska vara rätt, den röda tråden ska finnas där med mera. Manus ska även vara framåtsträvande, karaktärer och miljöer ska vara bra beskrivna. Det kanske inte gör så mycket att fundera på allt detta nu när huvudet kokar av idéer som du vill skriva ner. När manuset är färdigskrivet kanske någon vän föreslår att du bör skicka manuset för en Effektiv lektörsläsning där du får veta vad du behöver jobba mer med.

Hitta någon som gör lektörsläsning

Det enklaste sättet att hitta en lektör är att googla på just lektör. De flesta som jobbar som lektörer har egna företag. De brukar även ha andra tjänster som du kan behöva, till exempel korrekturläsning eller författacoaching. Du kan ibland även få personlig kontakt med din lektör, som förklarar vad du behöver tänka på när du skriver, innan du får ditt lektörsutlåtande.

Lektörsutlåtande

När din lektör läst igenom ditt manus och du får tillbaka det, kommer du upptäcka kommentarer i själva manuset, sådant som du behöver tänka på för att texten ska flyta på som den ska. Du får även ett utlåtande om din text, ett så kallat lektörsutlåtande där lektören skrivit ner vad du gjort bra och vad du måste jobba mer på. Kanske lektören föreslår vissa böcker som är bra att läsa kring skrivandets konst eller föreslår att du går på någon av de trevliga och givande skrivarkurser som finns. Dessa kurser leds ofta av andra författare eller journalister som är vana att skriva och föreläsa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *